Petroselinum crispum, in de volksmond ook wel peterselie genoemd. Dit kruid dat vaak gebruikt wordt in de keuken wil ik vandaag even onder de aandacht brengen. Het is lekker om je eigen verse kruiden te hebben en deze periode is ideaal om te zaaien. Veel gebruikt als garnering van gerechten vanwege zijn smaak en geur. Ik heb nog wat leuke feiten opgezocht van deze kruid, zogenaamde wist u datjes.
Â
Wist u datjes
Oorsprong
Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend. Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd. Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun overwinnaars met kransen van peterselie. In die tijd droegen mannen peterselie in hun haar om niet dronken te worden. Vroeger werd, om van een goede oogst verzekerd te zijn, peterselie op Goede Vrijdag geplant.
Soorten
Er zijn drie soorten peterselie; krulpeterselie, bladpeterselie en wortelpeterselie. Die laatste is wat minder bekend en lijkt op een pastinaak
Smaakverlies
Peterselie wordt pas na het koken toegevoegd aan een gerecht omdat het anders teveel van zijn smaak verliest, vandaar dat het ook een veelgebruikt garnituur is
Tijdens het opschieten in bloemstengels verliest peterselie veel van zijn smaak
Bronnen:
Afslanken.com
Wikipedia.org
Tuinadvies.be
Leave a Reply